2011. június 13., hétfő

Süssünk,süssünk valamit. . . .

...azt is elmondom,hogy mit-szól így a mondóka. Sajnos,aki azt hitte,hogy valamilyen fincsi recepttel állok elő,annak csalódást kell okozzak.
Kutatom a kerti grill,barbeque,tűzhely,(vagy kinek ,ahogy tetszik),helyét,formáját színét.
Jelen pillanatban,egy földön "megterített"tűzhelyünk van,ami pár tégla és kupáscserép ötvözésével,védte a tűz elterjedését,és a rácsot épp csak megtartotta.
De ennek a módszernek hamarosan búcsút intek,csak kapjam meg a megálmodott barbeque új formáját.

Addig is lehet bámészkodni,a jobbnál-jobb ötletek közt.Rengeteg lehetőség van,építhetünk téglából is,mint a fenti képen.Ez azért tetszik,mert a két szélén lehet pakolgatni mindenfélét,és ha épp nem használjuk,akkor is tökéletes hangulatot ad a kertben,az évszaknak megfelelően tele pakolgathajuk,gyümölcsökkel,mezei virággal,vagy épp dísz tökkel.
Ennek egy kicsit rendezettebb hatása van,jópofa a fatartó az alsó részen és van kemencéje is,ami kitudja, hasznos is lehet,egy jó kis őszi szilváslepény elkészítéséhez,sőt a szilveszteri Kacsa is sülhet benne.
Akinek nincs kertje,vagy nem szeretne monstrumokat építeni,annak tökéletes egy favázas kis sütő,oda gurítjuk,ahova csak akarjuk.Láttam az üzletekben gázas vagy elektromos kivitelben is,annak,aki nem tud szenet vagy fát beszerezni ,de így már nem lenne az igazi.
Ha tető alá építjük,akkor esős időben is élvezhetjük a grillezést,így nem telik meg a lakás olajos füsttel sem
Én ezt már bátran nevezném,nyárikonyhának,ezzel a kilátással sokat nem panaszkodnék,csak ülnék ott egy jó hideg sörrel és élvezném minden pillanatát,de de sajnos a kis kertben azért,nagy helyet foglalna le,és egy medence nélkül mit sem ér:)
Itt Erdélyben,nagy hagyománya van a bográcsolásnak,szinte minden alkalommal,amikor nagyobb társaság gyül össze,van krumplitokány vagy bográcsgulyás,ehhez tökéletes,az alábbi megoldás,téglából felhízott tűzhely.
Nagyszüleimnél volt ilyen "multilateral dezvoltat" építmény.Ez mindent tudott csak beszélni nem.Süt,főz,grillez,füstöl,meg tudomisén még mit csinál,de tuti,hogy majd egy hétvégi házhoz ilyenem lesz.
Ehhez,már kell egy asztal,vagy egy jó derék,mert amíg megsül,addig előjön a derékfájás is rendesen.Piknikezni tökéletes,kis helyen elfér a csomagtartóban,így oda visszük,ahova csak épp akarjuk.
Ilyen típusú sütőket,lehet kapni a nagyobb kertészeti áruházakban is,tökéletes annak,aki nem akar az építésével bajlódni.

Szóval????te melyiken sütögetnéd a flekkent,a rablópecsenyét,halat,miccset,padlizsánt?

2 megjegyzés:

  1. A 4. tető alá építettet szívesen használnám!

    VálaszTörlés
  2. Ha kertem lenne nem is tudom melyiket választanám, de így hogy nincs is kertem, a medencés, illetve tengerpartos változat tetszik a legjobban és én jóízűen megenném, amit más, ha lehet a Párom sütögetne. Közben nyelek ám nagyokat. :)

    VálaszTörlés