2011. július 11., hétfő

Hollandia oda-vissza: 3. nap

Ma reggel,ha hiszitek,ha nem reggel 7-30 kor ébredtünk.Este elég korán megbuccant mindenki,nagyon lefárasztott az 1400 km,még akkor is,ha több mint felét átaludtuk.
Isti elment dolgozni,mi meg egy órát azon veszekedtünk,hogy gyalog menjünk vagy autóval kaját vásárolni,lassan mindenki kezdett hisztis lenni,mert az este 8 órai McDonaldsnak már nyoma sem volt.

Attila a két csíkos szemöldökével mindenképp gyalog akart menni,hiába mondtuk,hogy legalább 20 perc séta.

Elég nagy rumli van igy a szobában,mindneki bőröndje,matraca,cuccai halomban.Látnátok milyen harc van egy pár zokniért.

Elképesztő ez a Hollandia,annyira szép hely,modern épületek,technolügia és mégis minden természetes,tele zöld övezetekkel,fákkal,virágokkal,tehéncsordával és sok sok szélmalommal.

Képzeljétek az épület tetején levő kiálló rész egy csiga,ami a bútorok felhúzására szolgál,mert túl keskeny az épület és nem lehetne felvinni az emeletre,így az ablakon keresztül rendezik be otthonaikat.

Kaptam Istitől egy könyvet,már kiolvastam,rengeteg jó tanács van az új kertemhez,már alig várom,hogy gyakorlatban is kitudjam próbálni.

Ez a főtéren levő akármi(mi herének hívjuk)azért érdekes,mert amikor tavaly jöttünk először,akkor a google mapsen kaptuk a képet véletlenül,és megfogadtuk,hogy ide el kell jöjjünk.


Kb 10 körül értünk be a városba,és kiderült,hogy minden zárva van,így megint a McDonaldsban reggeliztünk,nem volt nagy választék,a fiúk szerint a legrosszabban felszerelt Meki, amiben jártak valaha.De van egy isteni finom szendvicsük a Chiken sensation,na ez visz minden pálmát.Attila persze a garnéla adagját most sem hagyhatta ki,csak ma 3 adag:)


Elképesztően magas a főtéren levő templom,sajna a fiúk nem merték bevállalni a toronymászást,így én is kihagytam

Sokkal másabb a város most,mint tavaly ősszel,lehet ha a hideg,vagy az eső,de most sokkal nagyobb hatással volt rám.

Tele van minden kis teraszokkal,kávézokkal,éttermekkel,coffeshoppokkal és biciklivel.


A kis csatornák mentén laknak,és összevissza forgolodtunk a kis utcácskákon.
Tele van minden kiskacsákkal,hattyúkkal,sirályokkal,nagyon idilli kisváros.Szerencsére nincs messze a tenger.

Tele minden biciklivel,és érdekes,hogy annyira lepattant állapotban vannak a bringák,hogy mi otthon szégyenlenénk megindulni vele,itt senkit nem érdekel,hogy folyik le a rozsda róla,vagy a küllői égnek állnak.A tegnap láttunk elöször egy komoly,tutin felszerelt bicajt,megis bámultuk,hogy mennyire jól néz ki,ma mikor visszamentünk csak az a kereke volt meg,amelyikkel lezárták,szóval lopnak itt is ezerrel.Elképesztő,hogy mennyi ötletük van a bicajokkal,van aki virágtartónak használja,van aki árut hord vele,és van aki csendéletet fest rá,és eladja 800 euróért.

Minden üzlet 12 után nyított,a bankok csak 1-kor nyitanak,elképesztő milyen nyugalom van a városban,nem túlóráznak,nem sietnek,be is zárnak nyugisan 5-kor.Egyedül a coffeshopok,a szexshopok,és az éttermek vannak nyitva.S még csodálkozik mindenki,hogy este mindenki bevan tépve.

Nagyon szép lakások vannak,de az áruk kifizethetetlen a mi zsebünkhöz,egy 2-3 szobás lakás 600-800 ezer euró között mozog,

Néha azért az utcán is megcsap a fű szag,aki ezt elakarja kerülni,az hordjon védőmaszkot:)

Rengeteg kisbolt van,ahol csak sajtot és borokat árulnak,az áruk is elérhető,sajtokat már 4 euró/kg,a borokat 3 euró/üveg áron is kaphatunk.


Jelentem a helyzet aggasztó,így néz ki a társaság déli 12 órakor,és nem a reggeli teától:)

Délután,amikor Isti hazajött a melóból elmentünk az Ikeába ruhaszárítót venni,kaptunk is jó olcsón.Nem maradt ki a szokásos Hot-Dog Cola menü és a donut.
Miután lötyögtünk még a városba,félig lekopott a talpam,hazajöttünk és készítettem egy fazék zöldséglevest és szószós husit paprikás krumplival.Gondolom ízlett ,mert mind elfogyott. Vettünk egy dinnyét is,de annyira rossz volt,hogy félrekerült,alig várom,hogy otthon a 10-15 kilós dinnyéket tömjük magunkba:)
Az árak nagyjából ugyanazok,mint otthon,igaz itt a fizetések nem hasonlítanak az otthoniakhoz.Víz 85 cent,Kenyér 1-1,5 euró(hoztam Harmopanos,krumplis kenyeret-még ennek az oldalát rágjuk),cigi 6 euró(erre is gondolva,hoztunk otthonról)a hús is kb ugyanaz mint otthon.
Az tetszik a legjobban,hogy este 10-30 kor még világosság van,a fiúk szép csendben megbuccantak,holnap érkezik,vagyis érkeznie kell a motornak,szóval nagy az izgalom,ha szép lesz az idő,megyünk Hágába a tengerpartra,már alig várom.

A holnapi viszontlátásra:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése